Potrzebne składniki na szarlotkę na kruchym cieście:
- 3 szkl mąki
- 1,5 kostki masła
- 3/4 szk cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- kg kwaśnych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki utartych biszkoptów
Zaczynamy:
Z mąki, masła, cukru pudru oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto. Pod koniec ugniatania dodajemy szczyptę soli. Gdy ciasto jest już wyrobione (robimy to ręcznie i bardzo delikatnie) wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część należy rozwałkować na grubość 5 mm, po czym wyłożyć na blachę o średnicy 32 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 10-15 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek. Połowę jabłek kroimy i dusimy z cukrem aż się uprażą. Pozostałe jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy je do wcześniej przesmażonych. Całość posypujemy cynamonem i starannie mieszamy.
Na podpieczone ciasto rozsypujemy pokruszoną połowę biszkoptów na wierzch rozkładamy masę jabłkową, którą posypujemy resztą biszkoptów.
Drugą część ciasta również wałkujemy i nakładamy ją na masę jabłkową. Ciasto również nakłuwamy (dobrze to zrobić widelcem).
Całość pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka na kruchym cieście doskonale smakuje na ciepło z posypką cukru pudru.
Dobrym pomysłem jest również dodanie do masy jabłkowej 3 łyżek rodzynek i skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz