piątek, 9 marca 2012

Szarlotka z kokosem

Smaczna szarlotka to wyjątkowy sposób na mile spędzone chwile w rodzinnym gronie. Szarlotka z kokosem to doskonała kompozycja smaków, które tworzą nie zapomnianą otoczkę Twojego podwieczorka.
Przepis na szarlotkę z kokosem:
  • 250 g masła 
  • 2 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • cynamon (wg uznania)

Do miski przesiewamy mąkę, lepiej jest to zrobić, gdyż różnie bywa...do mąki dosypujemy proszek do pieczenia oraz cukier. Sypkie składniki dokładnie mieszamy, po czym wybijamy jajka oraz dokładamy margarynę. Staramy się wyrobić ciasto jak najbardziej delikatnie. Ciasto zagniatamy tak długo aż składniki się połączą i będą tworzyć jednolitą masę. Jeśli lubimy kruszonkę, odkładamy około 1/3 ciasta i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę o średnicy 24 cm.
 Gdy ciasto mamy już rozłożone spokojnie możemy zabrać się za masę jabłkową.
Jabłka myjemy i starannie obieramy ze skóry. Następnym krokiem jest starcie ich na tartce o grubych oczkach. Gdy jabłka mamy starte mieszamy je z wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i posypujemy startym ciastem, które mieliśmy w zamrażalniku.
Szarlotkę z kokosem pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz